Hoe kun je planten kweken met LED lampen?

Onze laatste blogs

18 januari 2024
Wat is de levenscyclus van een plant?
22 december 2023
Welke kweek LED lamp heb ik nodig?
21 december 2023
Hoe kun je planten kweken met LED lampen?
24 november 2023
Vindt er bij planten op een bewolkte dag fotosynthese plaats?
24 november 2023
Groeien planten sneller in het donker of toch kiezen voor LED groeilampen?
26 oktober 2023
Welke ledlamp voor planten is het beste?
12 oktober 2023
Waarom is fotosynthese belangrijk?
8 september 2023
Planten groeilamp led. Hoe werkt dit?
11 augustus 2023
De Kracht van Full Spectrum LED op Plantengroei
11 augustus 2023
Lichtreactie fotosynthese. Wat is dat?

De ontwikkelingen op het gebied van planten kweken hebben niet stil gestaan de afgelopen jaren. Steeds meer mensen stappen over op een energiezuinige en effectieve manier van verlichting om hun planten te laten groeien. Of de planten nu in een kleine binnentuin staan of in een industriële kas, de hele sector is geïnteresseerd in planten kweken met LED lampen. In deze blog gaan we dieper in op hoe kun je planten kweken met LED lampen, de voordelen, het gebruik en de beste toepassingen voor het kweken van planten met LED lampen.

Waarom kiezen voor LED Lampen?

Oorspronkelijk werden planten verlicht door hogedruknatriumlampen (HPS) en metaalhalidelampen (MH). Deze lampen soorten zijn beide gasontladingslampen. Naast dat deze lampen effectief zijn en warmte leveren hebben ze ook enkele nadelen, zoals een hoog energieverbruik en een beperkte levensduur. Daarmee komen LED lampen in beeld als een duurzamer alternatief.

Planten kweken met LED lampen heeft verschillende voordelen. Led lampen kunnen specifiek worden gemaakt om een lichtspectrum uit te stralen wat is afgestemd op de behoeften van planten. Hierdoor kunnen ze efficiënter fotosynthetische activiteit uitvoeren. Bovendien genereren LED lampen minder warmte. Daarmee is het eenvoudiger om de temperatuur in een kweekruimte te regelen. Dit is vooral belangrijk bij indoor gardening.

Het juiste spectrum voor plantengroei

Een belangrijk element van planten kweken met LED lampen is het begrip van het lichtspectrum. Planten hebben verschillende golflengtes licht nodig tijdens verschillende groeifasen. LED lampen kunnen worden afgesteld om specifieke golflengtes te leveren, waardoor kwekers het licht kunnen optimaliseren voor zaadkieming, vegetatieve groei en bloei.

Je kunt dan de jaargetijden helemaal nabootsen:

  • Voorjaar = 6400K (blauw licht)
  • Begin zomer = 4200K (blauw/rood licht)
  • Einde zomer/vroege najaar = 2700K (oranje/rood licht)
  • Late najaar = 2100K (rood licht)

Voor zaadkieming en vegetatieve groei zijn blauwe en groene golflengtes essentieel. Deze stimuleren de ontwikkeling van bladeren en stengels. Bij het overgaan naar de bloeifase hebben planten meer rood en oranje licht nodig. Moderne LED kweeklampen zijn vaak uitgerust met volledig spectrumfunctionaliteit. Hierdoor kunnen kwekers gemakkelijk schakelen tussen verschillende lichtspectra, afhankelijk van de behoeften van hun planten.

Bron: https://www.palmtuin.nl/blog/plantverlichting-plantenlamp/

Energie-efficiëntie en kostenbesparing

Een van de redenen waarom plantenkwekers overstappen op planten kweken met LED lampen is de energie-efficiëntie. In vergelijking met HPS en MH lampen produceren LED lampen dezelfde hoeveelheid licht met aanzienlijk minder energie. Dit vertaalt zich niet alleen in lagere energierekeningen, maar het is ook milieuvriendelijker. LED lampen hebben een langere levensduur en verminderen de behoefte aan frequente vervanging, wat de afvalproductie vermindert.

Een artikel in het “International Journal of Agricultural and Biological Engineering”
benadrukt de economische voordelen van LED verlichting in de landbouw. Het onderzoek benadrukt niet alleen de lagere operationele kosten, maar ook de verbeterde productiviteit en opbrengst van gewassen.

Bron: https://www.ijabe.org/index.php/ijabe

Optimale afstand en ophanging van LED lampen

Om het maximale uit planten kweken met LED lampen te halen, is het belangrijk om ze op de juiste afstand van de planten te plaatsen. Te dichtbij kan leiden tot oververhitting en beschadiging van de planten, terwijl te ver weg kan resulteren in onvoldoende lichtintensiteit voor optimale groei.

De ideale ophanghoogte varieert afhankelijk van het vermogen en het type LED lamp dat wordt gebruikt. Over het algemeen geldt dat lampen met hogere wattages op grotere afstanden moeten worden opgehangen. Het is raadzaam om de aanbevelingen van de fabrikant te raadplegen en regelmatig de reactie van de planten te observeren om de hoogte aan te passen indien nodig. Bekijk hier direct de LED lampen bij Ecoled Systems.

Hoe kun je planten kweken met LED lampen

Belang van luchtventilatie en temperatuurregeling

Naast het lichtspectrum en de afstand tot de lichtbron, is ook de omgevingstemperatuur van cruciaal belang voor een succesvolle planten kweken met LED lampen. Deze lampen produceren weliswaar minder warmte dan traditionele lampen, maar het is nog steeds belangrijk om de temperatuur in de omgeving te regelen.

Luchtventilatie speelt hierbij een rol. Een goed geventileerde ruimte voorkomt dat de warmte zich ophoopt en zorgt voor een gezonde luchtcirculatie rond de planten. Dit helpt niet alleen de temperatuur te stabiliseren, maar voorkomt ook de opbouw van vocht, wat kan leiden tot schimmelproblemen.

Een uitgebreide analyse gepubliceerd in het "Journal of Environmental Horticulture" onderzocht de effecten van temperatuur op plantengroei onder LED verlichting. De resultaten benadrukken de noodzaak van optimale temperatuurregeling om de beste groeiomstandigheden te handhaven.

Planten kweken met LED lampen: een duurzame keuze

Naast alle praktische voordelen van planten kweken met LED lampen, is het ook belangrijk om de duurzaamheidsaspecten te overwegen. Door over te stappen op LED verlichting verminder je niet alleen je ecologische voetafdruk, maar draag je ook bij aan een meer duurzame toekomst voor de landbouw en plantenkweek.

In conclusie, planten kweken met LED lampen biedt tal van voordelen, variërend van energie-efficiëntie tot het optimaliseren van groeiomstandigheden. Door het begrijpen van het juiste lichtspectrum, de optimale ophanghoogte en het belang van temperatuurregeling, kunnen tuinders van alle niveaus genieten van gezonde en weelderige planten. De overstap naar LED lampen is niet alleen een verstandige keuze op korte termijn, maar ook een investering in een duurzame en groene toekomst voor plantenkweek.

Planten kweken met LED lampen opent de deur naar een nieuwe era van tuinieren, waar efficiëntie en duurzaamheid hand in hand gaan. Door gebruik te maken van geavanceerde technologieën kunnen we niet alleen genieten van prachtige tuinen, maar ook bijdragen aan het behoud van onze kostbare natuurlijke hulpbronnen.

Planten kweken met LED lampen

EcoLed Systems

Als tuinders streven we naar het optimaliseren van de groeiomstandigheden voor onze planten, en Ledverlichting lijkt een sleutelrol te spelen in dit streven. Door te begrijpen hoe planten reageren op verschillende lichtsignalen en deze kennis toe te passen met behulp van geavanceerde LED-technologie, kunnen we de plantengroei naar nieuwe hoogten tillen en genieten van een overvloedige oogst, ongeacht de omstandigheden buiten. De toekomst van plantenkweek schijnt helder, dankzij de kracht van Ledverlichting.

Welke Ledverlichting voor planten het beste is, hangt ook af van de plant, zijn wensen en behoeften. Hierbij is het van belang om bij ervaren professionals te kijken naar het lichtspectrum, de lichtintensiteit, de energie-efficiëntie en duurzaamheid van de lamp.

Bij EcoLED Systems bieden ze aan de hand van deze criteria een uitstekende selectie van LED-groeilampen voor de planten. Als je de beste groeiomstandigheden voor de planten wilt bieden, overweeg dan te investeren in LED-groeilampen van EcoLED Systems.

Bekijk alle artikelen

VRAGEN?

Elk probleem wordt snel en efficiënt afgehandeld door ons klantenserviceteam. Of het nu gaat om technisch advies, distributie of een ander verzoek, 
wij staan ​​24/7 voor u klaar.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram